woensdag 27 oktober 2010

Blok 2 - Opdracht hergebruik

Datum: woensdag 27 oktober
Opdracht: verzamel 1 week lang al je afval en neem dit mee naar school.

Mijn eerste reactie op deze opracht was: ''WAT?? AL JE AFVAL ?''
''Ja, behalve GFT-afval'', was het antwoord.
Maar wat we er mee gingen doen was nog de vraag..
Dus ik ging braaf en onwetend op woensdag 27 oktober met al mijn afval van 1 week naar school.
Daar kregen we eerst een lange, maar erg interessante presentatie over wat nou duurzaamheid inhoudt en daarna werden ons de opdrachten gegeven.

Bij de eerste opdracht was het de bedoeling dat je je afval op een bepaalde manier presenteerde. Het moest in ieder geval een bepaald concept hebben. Doordat ik erg weinig inspiratie had in het begin, begon ik maar mijn afval een beetje van groot naar klein te sorteren en op die manier een soort collage hiervan te maken:

 
Dit zag er een beetje saai uit en het had nou niet bepaald een achterliggend idee of concept. Dus ik besloot een samenhang tussen de verschillende voorwerpen te zoeken. Ik zag dat ik veel plastic boterhamzakjes had, dus stopte ik al het afval en deze zakjes, zodat er overal een transparant laagje overheen kwam:

Het geheel was nog steeds een beetje rommelig..
Maar ineens kreeg ik een ingeving: ik zet mijn afval in de volgorde van noodzakelijk tot luxe.

 Bij de 'noodzakelijke kant' hoort het afval van producten als sokken, eieren, boterhammen, mandarijnen, vlees en drinken (ijsthee). Dit zijn dagelijkse benodigdheden.
Aan de 'luxe kant' kwam afval van luxe artikelen, zoals haarlak, curry, chips, thee, kauwgom, koekjes, theelichtjes en energydrink.
De emmer yoghurt die er tussenin staat, vond ik een overgang tussen deze 2 uitersten.

De dagelijkse gebruiksproducten zette ik geordend neer. Geen versiersels, want het moet bij de basis blijven.
De luxe producten heb ik op een decoratieve manier proberen neer te zetten, omdat decoratie ook een vorm van luxe is. Alles ligt over elkaar heen en zo krijg je een heel ander beeld.











De tweede opdracht was een groepsopdracht: Verzamel 1 bepaalde soort afval en maak hier een object van op een bepaalde locatie in de school. Ik koos met mijn groepje voor het afval van toetjes. We besloten om de yoghurtbakjes en ijsdozen op de deur van de collegezaal te plakken met het concept 'geluidsdichtheid'. We stoorden ons namelijk ontzettend aan het geluid van de dichtvallende deur als er steeds iemand te laat kwam. Aanschouw het resultaat:
 


maandag 25 oktober 2010

Uitbeelden van een werkwoord in Leidscherijn

Datum: woensdag 13 oktober
Opdracht: Breng met je groepje een werkwoord in beeld. Let hierbij op de nabije omgeving en probeer deze in je werkstuk te betrekken.

Ons werkwoord was 'waarnemen' en onze locatie was Leidscherijn.
De letterlijke betekenis die een woordenboek van ons woord gaf, is: interpreteren, selecteren, organiseren van zintuiglijke informatie.
Door deze betekenis kwamen we al snel bij de 5 zintuigen uit: ruiken, proeven, voelen, horen en zien. En ons idee werd om deze zintuigen in een reeks foto's uit te beelden. Er moest een samenhang tussen komen door het gebruik van een soort rode draad. Dit werd uiteindelijk een blauwe waslijn, maar het resultaat vind ik alsnog goed gelukt. Je ziet dat de verschillende foto's (of zintuigen) bij elkaar horen en dus 1 geheel (en 1 woord) vormen. En dat was precies onze bedoeling. Hieronder zijn onze foto's te vinden.

Horen

De kinderen die hier speelden maakten nogal een hard geluid.

Ruiken

De lucht die uit deze soort van rioolbuis kwam, was nou niet bepaald prettig om waar te nemen.

Voelen
Bij deze foto gaat het om de pluimen die aan het riet zitten. Deze zijn heel zacht en daarom vonden we dat het zinntuig 'voelen' hier goed bij paste.

Proeven.

Toen we deze sappige appeltjes zagen, dachten we meteen aan 'proeven'.

Zien

Deze bloembakken, die waren opgehangen aan lantaarnpalen, vonden we erg opvallend. Zoiets zie je niet vaak. Het is ook wel een grappig gezicht in zo'n nieuwe wijk. In plaats van bomen, proberen ze de straat wat op te leuken door bloemen op te hangen.



woensdag 6 oktober 2010

Excursie naar Amsterdam

Datum: woensdag 6 oktober 2010

STEDELIJK MUSEUM
Helaas vond het ik het stedelijk museum erg tegenvallen. Veer ruimtes waren leeg en de ruimtes die wel waren 'gevuld' vond ik over het algemeen niet heel interessant.

Ik vond 1 ruimte wel leuk. Hier stond de hele muur vol met namen van bezoekers. Er werd een streepje gezet bij je lengte en je naam kwam er bij te staan. Ik vind het altijd erg boeiend als kunstenaars hun bezichtigers bij hun werk betrekken. Hieronder zijn 2 foto's te vinden van deze ruimte.



Hieronder zie je nog een ruimtelijk werk dat ik wel grappig vond om op de foto te zetten. Verder snapte ik niet helemaal wat de bedoeling erachter was.
Ik vond de stoelen die bij de computers stonden wél leuk. Deze waren van het merk 'Mooi'.
Vragen:
Hoe verhoud de nieuwe ingang zich met het oude Stedelijke Museum?
Deze zit op dezelfde plek.
Geeft het een extra stimulans om binnen te gaan?
Ja. Nu liggen bijna alle ingangen van de museums rond het Museumplein naar het plein toe gericht. Dit geeft een beter overzicht als je op het plein staat
Geeft het een extra gewicht aan de collectie?
Ik denk het niet.


INSTALLATIE KRIJN DE KONING IN DE NIEUWE KERK AMSTERDAM
Ik vond de installatie van Krijn de Koning in het algemeen niet erg interessant, maar ik vond het wel leuk om te zien hoe hij er ruimtelijkheid in heeft gebracht d.m.v. het gebruik van verschillende kleuren voor de vlakken in de muren.



Vragen:
Hoe ervaar je de ruimtelijkheid van het werk van Krijn de Koning?
Doordat de vlakken van de muren verschillende kleuren hebbben.

Hoe ervaar je nu de kerk, nu je op 5 m hoogte kunt lopen?
Ik vind dat de kerk nu veel lichter en opener lijkt, omdat de ramen zich nu op dezelfde hoogte bevinden als jijzelf.

Hoe ervaar je de kerk erna als je weer beneden staat?
Donker en gesloten.
BEELD HAL WERK
Deze tentoonstelling vond ik het leukste van wat we moesten bezoeken. De installaties van de verschillende kunstenaars spraken mij erg aan en ik vond het erg interessant om te kijken naar de vele maquettes die er stonden.







Vragen:
Wat is het tentoonstellingsconcept van Beeldhalwerk en hoe ervaar je dit? Zou je het zelf ook zo doen?
''Dit is nu de Nederlandse beeldhouwkunst''. Ik ervaar het niet als typisch Nederlands en daarom vind ik het titel een beetje zwak. Het is een verzameling van werken van verschillende Nederlandse kunstenaars, maar dat wil nog niet zeggen dat het geldt voor de beeldhouwkunst van Nederland in het algemeen.

maandag 4 oktober 2010

Excursie naar Kröller Müller museum

Datum: woensdag 29 Oktober

Soms heb je van die dagen dat alles tegen zit.
In de ochtend van woensdag 29 Oktober had ik me verslapen. Ik had 15 minuten om me klaar te maken en mijn spullen te pakken. Ik moest me erg haasten om op tijd op het station te zijn en toen ik daar aankwam, zag ik dat de trein een kwartier vertraging had. Dus ik was voor niks zo snel erheen gereden. Ik kwam met de vertraagde trein op het volgende station, waar ik erachter kwam dat mijn volgende trein OOK vertraging had. Fijn.
Totale vertraging op dit moment: 25 minuten
Ik kwam aan op het station in Utrecht. Ik rende naar het spoor waar de trein ri. Nijmegen zou aankomen, omdat die bijna vertrok, dus ik sprong vlug de trein in zonder op het bord te kijken. Heel stom. Het was dus de verkeerde trein. De intercity ri. Enschede hoorde ik van een medepassagier. Dus ik moest vanuit Amersfoort weer terug naar Utrecht.
Totale vertraging: 1 uur en 15 min.
Uiteindelijk kwam ik toch aan op station Ede-Wageningen, waar ik er overigens weer achter kwam dat ik nog 3 kwartier (!) op de bus moest wachten.

Maar.. na vier en een half uur reizen kwam ik wonderbaarlijk toch nog aan bij het museum.
Ik vond wat medestudenten, waar ik mee rondliep in het museum.
Ik heb niet veel kunnen zien door het gebrek aan tijd.. Maar hier volgt een kort verslagje:















Dit is een voorbeeld van de moderne kunst in het museum. Dit vind ik dus helemaal niks. Het is een blokje dat op een kussentje ligt en waar glas omheen in gezet. Het slaat nergens op. Ik denk dat ik moderne kunst gewoon niet begrijp.

Kunstenaar: Anselm Kiefer.  Titel werk: Dein aschenes Haar Sulamith    Jaar: 1981
Ik vond de materialen die de kunstenaar heeft gebruikt in dit werk, erg inspirerend. Hij werkt met stro en verschillende soorten verf door elkaar. Dat gaf een heel leuk effect.

Kunstenaar: Piet Mondriaan    Titel: Compositie No. 11    Jaar: 1913
De kleuren van dit abstracte schilderij spraken mij erg aan.


Kunstenaar: Marta Pan    Titel: Sculpture flottante    Jaar: 1960-1961
Het contrast tussen het kunstwerk en de omgeving maakte een grote indruk op mij.

 Dit is ons 'teken' dat we in het park hebben achtergelaten.
Het heet ''Man with beard''. En de baard is er natuurlijk erg goed in terug te zien.