woensdag 30 maart 2011

Blok 4, week 1 : ''Maat en schaal''

Datum: woensdag 30 maart

De opdracht was om een plattegrond van de maquette, die we hebben gemaakt in het vorige blok, op schaal 1:1 op de grond te tekenen. Op deze manier kun je je verhouden tot de ruimte die je hebt ontworpen en kijken hoe de ruimte op je over komt.

De plattegrond die ik wilde gaan natekenen, was de 3e verdieping van mijn museum voor Hans van der Laan.

Toelichting: Het blauwe stuk stelt een ruimte voor waarvan de vloer en de wanden van glas zijn gemaakt

Foto's van de plattegrond van de ruimte 1:1  ;







Ik kwam er achter dat als je boven aan de trap bent, eigenlijk meteen tegen een muur op loopt. De trap is dus niet zo handig geplaatst.
Verder wordt de ruimte helemaal rechts een beetje teniet gedaan omdat je meteen doorloopt naar de ingang van de glazen ruimte. En die laatste is, naar mijn gevoel, eigenlijk ook iets te smal.

Ik vond het een erg leerzame opdracht. Het is een handige en snelle manier om te kijken hoe je ruimte er nu precies uitziet wanneer je er zelf doorheen loopt. Het was ook heel leuk om uiteindelijk door de (denkbeeldige) ruimte te lopen die je zelf hebt ontworpen.

Het filmpje waarin ik door mijn ruimte loop, komt nog.

woensdag 23 maart 2011

Excursie Eindhoven

Datum: woensdag 16 maart

Excursie Philips Licht Applicatie Centrum, Eindhoven.

Van deze excursie verwachtte ik eerlijk gezegd niet zo veel. ''Gewoon wat informatie over lampen'', dacht ik.
Maar dit bleek dus absoluut niet waar te zijn. De lichtshow in de soort van bioscoopzaal vond ik erg leuk en leerzaam. Je ervaarde echt de verschillende soorten licht en je ziet heel goed wat voor een effect dit kan hebben op de personen in de ruimte en op de ruimte zelf. Ook de informatie die de man (die ons rondleidde) gaf, was erg boeiend. Ik vond het geweldig om te zien dat er een complete hotellobby en winkels nagemaakt waren om zo de effecten van licht goed weer te geven. Het was allemaal heel mooi tot in de details uitgewerkt. Dit had ik nooit verwacht.
Bij deze excursie heb ik veel geleerd over wat soorten licht voor effecten kunnen hebben en dat licht niet iets vanzelfsprekends is, maar iets waar je goed over na moet denken bij een ontwerp.

Trajectum Lumen

Datum: woensdag 2 maart.

Ik was deze activiteit helemaal vergeten op mijn blog te zetten, dus bij deze voeg ik hem alsnog toe.
Met een paar medestudenten heb ik de route van Trajectum Lumen in het centrum van Utrecht gelopen. Ik had er wat meer van verwacht. Het viel allemaal een beetje tegen. Hier en daar was er een gebouw verlicht, of werd er op de grond geprojecteerd. Maar zo spectaculair was dit ook weer niet. Helaas heb ik ook niet veel goede foto's kunnen maken omdat ik maar een simpele digitale camera heb, die geen mooie foto's maakt als het buiten donker is.

Enkele foto's die ik gemaakt heb:





dinsdag 8 maart 2011

Wat heb ik geleerd over licht en kleur?

Ik heb geleerd dat licht niet iets vanzelfsprekends is. Je kunt met een paar aanpassingen al een hele hoop veranderen. Het licht kan de sfeer bepalen in een ruimte.
Ook heb ik leren kijken naar het kleurenpalet van een locatie. Een manier waarop ik nog nooit eerder naar kleur heb gekeken. Met een kleurenpalet kun je gemakkelijk en snel de kleuren aangeven die op een locatie aanwezig zijn en hierdoor kun je je ook weer laten inspiriren in een ontwerp.

Ik vond de culturele woensdagen van dit blok erg leuk en leerzaam. Over kleur en licht wordt vaak heel gemakkelijk gedaan, terwijl het eigenlijk erg belangrijke factoren in een ruimte zijn.

Opdracht Styled by jury

De opdracht was om met een groep van rond de 10 studenten een locatie uit te kiezen die erg lelijk is, en die opnieuw te ''re-stylen''. Ieder persoon had een eigen onderwerp waar die mee aan de slag ging, zoals licht, geluid, kleur enz.

Wij hebben de erg lelijke binnenkant van de bus als locatie genomen.
De titel van ons ontwerp is ''Dolce far niƫnte'', wat ''het .. nietsdoen'' betekent.

Een aantal foto's om te laten zien hoe lelijk de bus nu is:





We vonden de indeling te functioneel en te standaard, het licht te flets, de bekleding afschuwelijk en bovendien was het allemaal ook nog eens niet goed afgewerkt.

Vervolgens zetten we de bus in SketchUp:



En we pasten het complete interieur aan:





We hebben het standaard kunststof vervangen door wat houten vlakken. Ook de palen die in een bus aanwezig zijn hebben we veranderd in hout. Verder is er 1 lange, aaneengesloten loungebank waar je lekker op kunt uitrusten na een lange werk/schooldag. De lichtval van buitenaf hebben we wat aagenamer gemaakt door het glas vanuit de binnenkant verschillende kleuren te geven. En we hebben zelfs aan het comfort van de chauffeur gedacht: hij krijgt een lekkere loungestoel.

Ook vonden we dat de buitenkant een opknapbeurt kon gebruiken:



Een erg leuk resultaat, als je het mij vraagt.