zaterdag 19 februari 2011

Excursie Antwerpen

Datum: woensdag 16 februari

Om 11 uur kwam ik aan op station Antwerpen Centraal. Beter te vroeg dan te laat, dacht ik.
Het station viel mij erg op. Ik vond het er mooi uit zien en het was heel ruim.
Ik kwam 2 medestudenten tegen, waarmee ik besloot om vast de stad in te lopen. We dachten dat we de rest van de groep in de stad wel tegen zouden komen, maar rond 12 uur kwamen we er achter dat zij al een andere richting op waren gelopen. Hierdoor misten we helaas de stadswandeling. Dus besloten we om vast zelfstandig naar de 2 musea te lopen.

Onder weg kwamen we door het mooie historische centrum van Antwerpen. Ik ben nog nooit eerder in Antwerpen geweest dus voor mij was het allemaal nieuw.


Als eerste liepen we naar het Museum voor Hedenhaagse Kunst (M HKA). Bij de vaste collectie vond ik een paar dingen wel leuk, maar het sprak me over het algemeen allemaal niet echt aan.
Zo was er ''het grote ijzeren ding'' (ik ben vergeten te kijken naar de titel en kunstenaar) in de buurt van de ingang dat mij meteen opviel. Voor mij leek het op een soort van kast, door de vakken die erin zijn opgenomen.


Verder was er een installatie, opgebouwd uit glazen flessen waarbij hier en daar een fles een kleur had. Dit gaf een erg leuk effect. De bedoeling van de kunstenaar was om een liggende vrouw uit te beelden, maar dat kon ik er niet echt uit opmaken.

Dan was er natuurlijk nog de tentoonstelling 'Een syntax van afhankelijkheid:' van Liam Gillick en Lawrence Weiner. De hele vloer van de 2e verdieping is gebruikt voor de tentoonstelling.  Het leuke aan hun concept vind ik dat er een mogelijkheid is voor eigen interpretatie. Iedereen maakt het werk af op zijn
eigen manier. Ik vind het erg interessant als een kunstwerk een discussie tussen mensen oproept. Al met al vind ik dat de twee kunstenaars op een leuke en originele manier hun concept hebben uitgebeeld.
 


















Dan was er nog het Koninklijk Museum van Schone Kunsten.
Dit museum vond ik het meest interessante van de 2. Helaas konden we geen foto's maken, maar ik heb de mooie maquettes die er stonden, goed bekeken en in me opgenomen.
De tentoonstelling van Anselm Kiefer vond ik minder interessant. De 'grote schilderijen' spraken me niet echt aan. Ik vond het er nogal somber uit zien. Wel vond ik het leuk om te zien dat hij op een andere manier schilderde dan dat je normaal gesproken ziet. De verf was erg dik opgebracht en hier en daar waren materialen verwerkt in zijn werken.

Samengevat, vond ik het een erg leuke excursie. Vooral ook omdat ik nog nooit eerder in Antwerpen ben geweest. De stad vond ik mooi en de musea waren over het algemeen ook erg interessant.

Opdracht huiskamerbezoek

Datum: woensdag 9 februari
Opdracht: Bezoek 3 huiskamers bij dag; Fotografeer de kleur en belichting van de kamer. Maak een afspraak om een keer 's avonds terug te komen. Fotografeer weer kleur en verlichting. Neem bovendien lampen en verlengsnoer mee en pas de verlichting aan. Maak foto's.
Knoop een gesprek met de bewoner(s) aan en luister naar de motieven van leefwijze en inrichting. Maak van de foto's een beeldverslag.

Eerst probeerden we met ons groepje om echt bij onbekenden aan te bellen. Maar dit was helaas geen succes. Mensen vonden het raar en ze vertrouwden het volgens mij niet helemaal. Dus we besloten om naar bekenden te gaan.

Ons idee was om in 3 verschillende provincies, 3 verschillende woningen te bezoeken.
De eerste woning was in Utrecht. Een kleine woning van een studentenstel.

Foto's overdag
 


Foto´s ´s avonds


Met aanpassingen:


De 2e woning was een gezinswoning met 2 verdiepingen in Noord-Brabant.


's avonds:
met aanpassingen:

Woning 3 was een gezinswoning met 3 verdiepingen in Gelderland.

Overdag:
's avonds:
Aangepast:

Ik vond het een erg leuke en leerzaame opdracht. Je bent heel letterlijk aan het kijken naar de verlichting, waardoor je erachter komt dat je met aanpassingen de sfeer erg kunt veranderen.

zondag 6 februari 2011

Opdracht Kleurenpalet

Datum: woensdag 2 februari
Opdracht: Maak een kleurenpalet en kleurencirkel van een specifieke omgeving. Fotografeer het onderwerp en knip en plak de kleuren tot een nieuwe ordening. Zoek vervolgens in de bibliotheek een schilderij met hetzelfde palet. Maak hier een presentatie van.

Onze locatie was de Uithof in Utrecht.
Enkele foto's die wij op locatie hebben gemaakt:




We hebben de kleuren van een deel van alle foto's genoteerd d.m.v. de tool ''pipet'' in paint. Van de kleuren die het meest voorkomen in een foto hebben we een groter vlak gemaakt. Zo is het duidelijk welke kleuren er het meest voorkwamen in de Uithof op deze dag.

Het kleurenpalet:

Zoals te zien is, is grijs de kleur die het meest voorkomt, met enkele uitlopen naar rood, groen en blauw.

Hierbij hebben we een kunstwerk uitgezocht:

Titel: zelfportret
Kunstenaar: Nathan Altman
Jaar: 1912
Ik vond het een erg leuke opdracht. Je gaat op een heel andere manier kijken naar de aanwezigheid van bepaalde kleuren. Ook was het moeilijker dan ik in het begin had gedacht. We kregen veel grijze vlakken als resultaat, die we toch nog op hun eigen specifieke kleur moesten sorteren. Ik vind dat het uiteindelijk goed is gelukt om er ook een bijpassend kunstwerk bij te vinden.